Overtuigingen

OVERTUIGINGEN

Wanneer we in ons volwassen leven moeilijkheden ervaren, het leven niet lekker loopt of je niet lekker in je vel zit, is er hoogstwaarschijnlijk een negatieve kern-overtuiging die jou naar beneden duwt. Door te voelen en te onderzoeken in welke situaties je je eerder zo voelde, kun je achterhalen welke basis overtuiging hieraan ten grondslag ligt.

Wat is een overtuiging?

Een overtuiging is een gedachte die je voor waar aanhoudt. Deze gedachtes hebben vaak betrekking op onszelf, ons zelfbeeld of onze kijk op het leven. Vaak is dit een onbewuste gedachte dat zo is ingeprent dat je niet eens door hebt dat je deze hebt. Maar deze onbewuste overtuiging kleurt je dagelijks leven; hoe je naar jezelf kijkt en naar de wereld om je heen. Het is als het ware het filter waardoor je kijkt.

Dit kan een positieve gedachte/overtuiging zijn ‘Ik ben succes’, maar ook negatief ‘Ik ben een mislukking’. Je kunt je voorstellen hoeveel impact zo een overtuiging in je leven kan hebben, wanneer je deze gelooft.

Overtuigingen bouwen zich vaak al heel vroeg in je leven op. De eerste zeven jaar van je leven zijn heel bepalend. Je bent als kind enorm kwetsbaar en volledig afhankelijk van je verzorgers. Als zij je niet verzorgen, overleef je het simpelweg niet. 
Voor een kind lijkt het zo dat de verzorger per definitie snapt hoe de wereld in elkaar zit. De verzorgers zijn de grote voorbeelden: ‘oh, zo werkt het hier’. Bij ongemakkelijke situaties zal een kind dit altijd op zichzelf betrekken. ‘Blijkbaar doe ik iets verkeerd, ben ik niet goed genoeg, anders had ik wél de liefde gekregen die ik nodig heb om te overleven.’ Het kind is nog niet in staat om te reflecteren en neemt alles voor waar aan. Dus het zal zich aanpassen in de hoop wél goed genoeg te zijn. Dit alles om de liefde en verzorging te ontvangen dat het nodig heeft.

Voorbeeld van een vergissing:

Je bent een jaar of 4 en je ouders moeten klussen aan het huis, omdat er plotseling lekkage is. Omdat ze jou niet genoeg liefde en aandacht kunnen geven tijdens het klussen, hebben ze geregeld dat jij een weekend uit logeren gaat. Eén van je ouders brengt je naar het logeeradres en dan ontstaat er ineens een vergissing. Je kan nog niet goed begrijpen waarom je weggebracht wordt en het voelt alsof je ouders van je af willen. Je bent hen tot last en het is beter als je er niet bent. En zo sluipen er overtuigingen in zoals: ‘Ik ben een last’ – ‘Ik ben niet goed genoeg’ – ‘Het is beter zonder mij’.

Een overtuiging is altijd op zoek naar bevestiging. Je ego houdt ervan om gelijk te hebben, dus zal gebeurtenissen graag vanuit dit perspectief willen blijven zien. Simpelweg zodat het kan zeggen: ‘zie je wel, ik ben inderdaad niet goed genoeg’, of wat je overtuiging ook mag zijn.

Doordat je dit bent gaan geloven, zullen er na dit moment allerlei momenten in je leven zijn waarop deze gedachte ‘Ik ben niet goed genoeg’ wordt bevestigd. Hierdoor wordt deze kern-overtuiging steeds dieper ingeprent in jezelf.

Het goede nieuws: het is een vergissing! Het was een bepaald perspectief waar vanuit je naar het leven hebt gekeken. Je kunt van perspectief veranderen en zien dat het omgekeerde waar is. Bij het bovenstaande voorbeeld, was het juist een daad van liefde. Je ouders wilden dat jij de zorg en aandacht kreeg die zij op dat moment niet konden geven. Op de logeerplek kreeg je deze aandacht wel en na het weekend konden je ouders er weer volop voor je zijn in een droog huis. Het nieuwe positieve perspectief is ‘Ik ben waardevol’ – ‘Ik ben goed genoeg’ – ‘Ik ontvang altijd wat het beste voor mij is’.

Deze perspectief verandering kan ongelooflijke gevolgen hebben. Want ook een positieve overtuiging zoekt bevestiging in het dagelijks leven. Kun je jezelf al voorstellen dat je deze waarheid gelooft en dagelijks bevestigd ziet in je leven? 

Wat kan ik doen?

Een mooie manier om je overtuiging ter discussie te stellen is de vraag: Is het waar? Kan ik 100% zeker weten dat deze gedachte waar is? (Byron Katie – The Work)
Je zult snel merken dat het antwoord hierop ‘nee’ zal zijn. 
Het kan goed zijn dat je je nu afvraagt: ‘Maar is de positieve gedachte dan wel waar? Dat weet ik toch ook niet 100% zeker?’ Klopt! Maar je kunt wel voelen dat deze gedachte dicht bij de waarheid komt. De waarheid dat alles een uiting van liefde is; een vraag om liefde of een gebaar van liefde. 

Stel dat dit (nog) niet jouw waarheid is, dan kun je ook jezelf de vraag stellen: Is deze gedachte behulpzaam? Het gaat erom dat we het beste voor onszelf nastreven. Dus als een overtuiging of gedachte niet behulpzaam is, zoeken we naar dat wat ons wél ondersteunt. 

We hebben een keuze!

In de keuzes die je maakt, ben je een vrij mens. Je hebt altijd een keuze. Het is de ultieme vorm van vrijheid. Kies je het één of het ander? Wat geloof je? Of nog beter: welke gedachten geloof je? Je gedachten en overtuigingen creëren uiteindelijk je realiteit.
Natuurlijk kan het verdomde lastig voelen om een jarenlange ingeprente overtuiging ter discussie te stellen. Soms heb je je hele identiteit aan deze overtuiging gekoppeld, dus wie ben je nog als je deze loslaat? Dat onbekende kan enorm spannend zijn. 

Daarin kun je zacht zijn voor jezelf. Vergeef jezelf dat je het zo lang geloofd hebt. Voel de dankbaarheid hoe deze gedachte je ooit heeft willen beschermen voor onveiligheid, dat het heeft gezorgd dat je je aanpaste zodat je overleven kon. Heb begrip dat het spannend is dit nu los te laten. En vanaf nu, nu je er bewust van bent, kun je jezelf herinneren wat de waarheid is: ‘Ik ben waardevol’ – ‘Ik ben goed genoeg’ – ‘Ik ontvang altijd wat het beste voor mij is’. En dan voel je de rijkdom van hoe vrij je bent als mens: We hebben altijd een keuze.

Eén reactie op “Overtuigingen”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!